
Castreren?
De rammetjes
Konijnen zijn seksueel rijp als ze 3,5 maand oud zijn en kunnen zich dan al voortplanten. Tussen de 5 en 8 maanden komen ze in de puberteit. Bij mannetjes betekent dit vaak, extreem sproeigedrag en een sterke neiging om hun territorium af te bakenen. Dit betekent dat het konijn ook over uw kleren en schoenen sproeit omdat ie vindt dat die van hem zijn. Het heeft niks met zindelijkheid te maken, maar alles met hormonen. Verder kan vervelend gedrag optreden zoals het willen ‘rijden’ op voeten, benen, handen en armen van mensen, zelfs het bijten in enkels.
Territoriaal
Territoriaal gedrag kan ook ineens optreden in de kooi. Terwijl u anders altijd rustig het eten in de kooi zet of uw konijn een vriendelijke aai over zijn kopje geeft, gaat het konijn nu plotseling grommen en bijten om zijn territorium te verdedigen.
Vertoont uw konijn geen van deze gedragingen en u bent niet van plan een partner voor uw maatje aan te schaffen dan is er geen reden om tot een castratie te besluiten.
Als er echter meerdere konijnen samen zitten, is het over het algemeen noodzakelijk toch te castreren. Ongecastreerde konijnen zullen meestal erg gaan vechten. Vanaf 3 maanden ontstaat een territoriumdrift en dominantiebepaling. Er moet en zal dus iemand de baas worden.
Scheidingsperiode
Broertjes of mannetjes die van jongs af samen zitten moeten dus op een leeftijd van 3 maanden gescheiden worden en op 5-6 maanden gecastreerd. Een paar weken na de castratie mogen ze weer bij elkaar. Tijdens de scheidingsperiode moeten ze wel contact kunnen houden met elkaar om ze niet te laten vervreemden. U moet ze dan scheiden d.m.v. gaas. Als ze nerveus worden van elkaar (wat zich kan uiten door gestamp), is het beter de kooien iets uit elkaar te zetten.
Ook als een mannetje samen met een vrouwtje zit moet het mannetje gecastreerd worden. Ze moeten dan, om ongewenste nestjes te voorkomen, vanaf 3 maanden leeftijd gescheiden worden door gaas. Ze moeten elkaar wel kunnen zien, ruiken en likken. Een mannetje moet 6 weken na de castratie van het vrouwtje gescheiden blijven omdat hij nog een tijd vruchtbaar is na de ingreep.
Wacht met de castratie liever tot het dier 5-6 maanden oud is want geslachtshormonen hebben namelijk een grote invloed op de ontwikkeling van het dier. Laat uw konijn daarom eerst rustig uitgroeien.
De voedsters
Bij vrouwtjes is de kans groter dat het ruzievrij blijft en dat ze in vrede samenleven. Maar ze kunnen ook precies hetzelfde gedrag gaan vertonen als mannetjes. Lijkt het altijd koek en ei te zijn tussen twee zusjes kunnen ineens toch gevechten uitbreken. Vaak gebeurt dit rond de 5 maanden.
Ook kunnen ze sproeigedrag vertonen en overal territoriale keutels achterlaten. Soms worden ze verliefd op het baasje en kunnen dan gemeen worden naar anderen konijnen toe. Als ze beginnen te vechten haalt u ze best tijdelijk uit elkaar tot er een oplossing gevonden wordt ( castreren of herplaatsen).
Vrouwtjes kunnen vanaf 6 maanden gecastreerd worden en het liefst voor het 2de levensjaar. Na de operatie moeten ze nog even apart gehouden worden tot de wonde genezen is en alle hormonen verdwenen. Onder toezicht kunt u ze wel af en toe samen laten om te knuffelen als u merkt dat ze dat nodig hebben.
Castratie is ook ten zeerste aan te raden als er geen plan is het vrouwtje een nestje te laten krijgen want deze vrouwtjes lopen het risico om baarmoederkanker te krijgen. Dit risico begint na het 2de levensjaar en loopt op met de jaren. Ook een fokvrouwtje dat geen nestjes meer zal krijgen zou het best geholpen worden om dezelfde redenen.
Wat u ook beslist, dit is enkel een advies en heus niet alle voedsters krijgen kanker. Bovendien is er bij elke narcose het daarbijhorende risico en vinden sommige mensen het sneu om een gezond individu onder het mes te brengen. Geniet in elk geval van uw huismaatje en overlaad ze met liefde!!!
bron : Lindjeshof