top of page

Huisvesting

Behalve een correcte verzorging en de juiste voeding, is de huisvesting van je franse hangoor cruciaal om je konijn gezond én gelukkig te maken. De franse hangoor is een groot konijn, dus het spreekt voor zich, dat het hok groter dient te zijn, dan dat van een dwergkonijn. Een franse hangoor heeft minstens behoefte aan 2 vierkante meter grondoppervlak. Vooraleer je een fransje in huis haalt, dien je dus voor jezelf uit te maken, of je die ruimte beschikbaar hebt voor je konijn. Ben je vastbesloten en heb je de nodige plek? Hieronder vind je de verschillende mogelijkheden om je dier(en) te huisvesten, met elk hun eigen voor- en nadelen.

 

Binnen- of buitenhok

 

De eerste keuze die iedereen moet maken, die een konijn heeft is de volgende: gaat je konijn binnen in huis wonen, of verblijft het buiten? Of wisselt dit misschien af?

Wie graag wil afwisselen, moet er zeker rekening mee houden, dat een konijn een wintervacht aanmaakt, dat het weer verliest, wanneer het in een warme(re) omgeving terecht komt. Vermijd dus absoluut om een konijn, dat onvoldoende ondervacht heeft aangemaakt, buiten in de kou te zetten. Hiervan kan je konijn ziek worden en bijgevolg ook sterven ! Afwisselen kan wel, maar doe het dan op een doordachte manier en zet het konijn pas in zijn buitenverblijf, wanneer de buitentemperatuur dit toelaat. Vermijd ook om het konijn regelmatig van binnen naar buiten te halen en weer naar binnen. Dit komt je dier zeker niet ten goede.

Over het algemeen dien je bij een buitenhok, wanneer het konijn er het hele jaar door in verblijft, rekening te houden met het volgende:

  • Zorg voor voldoende beschutting tegen wind en regen

  • Geef voldoende stro, zodat het konijn zichzelf makkelijk warm kan houden

  • Controleer in koude periodes dat het water niet bevriest. Haal zo nodig de fles naar binnen en geef 's ochtends en 's avonds de gelegenheid om te drinken.

  • Let op met een open ren: uitwerpselen van vogels kunnen ziektes veroorzaken

 

Open of gesloten hok

 

Hierboven vermeldde ik al dat een open ren buiten mogelijk risico's inhoudt voor de gezondheid van je konijn. Er zijn nog andere voor-en nadelen van een open tegenover een gesloten hok.

 

Gesloten hokken bieden meer zekerheid: franse hangoren zijn Olympische hoogspringers. Wanneer je open hok niet hoog genoeg is (en dan spreek ik over ongeveer één meter!), dan kan het zijn dat je konijn gewoon uit zijn ren springt. Langs de andere kant, maakt een open ren het voor jou gemakkelijker om bij je konijn te komen, om hem snel een aai over zijn kopje te geven. Zeker voor een binnenhok maak je die keuze zelf, maar hou dus rekening met bovenstaande.

Persoonlijk zou ik een konijn buiten steeds in een gesloten hok houden (of een open ren, met een overkapping, tegen eventuele roofdieren en uitwerpselen van vogels). Gesloten hokken maken ontsnappen veel moeilijker, waardoor de kans veel kleiner wordt, dat je konijn bij de buren zit.

Voor de meeste fokkers, is het zelfs een pure noodzaak, om te werken met gesloten hokken. Je kan immers enkele hokken op elkaar plaatsen, waardoor je meer ruimte creëert voor je dieren. Voor de meesten is dit noodzakelijk, tenzij je over een heel grote tuin beschikt.

 

Apart of samen in een hok

 

Een volgend onderwerp in verband met huisvesting is: zet ik mijn konijnen apart in een verblijf, of houd ik ze samen. Ik som hieronder even de mogelijkheden op en bespreek ze afzonderlijk.

 

  • Eén konijn per hok: voor vele fokkers is dit de aangewezen opstelling. Fokkers werken immers met niet-gecastreerde rammen, die onderling vaak vechten, wanneer ze samen in een hok worden geplaatst. Ze samen met voedsters zetten kan dan leiden tot te veel of ongeplande nestjes.

  • Twee rammen: de kans is heel erg groot dat twee rammen die een hok delen, vroeg of laat gaan vechten. Wil je dit toch doen, laat beide rammen dan liefst castreren.

  • Twee voedsters: de kans is heel erg groot dat twee voedsters gaan vechten. Wil je voedsters samen houden in een hok, dan heb je de beste kans op slagen, wanneer je een gecastreerde ram erbij zet (let er hierbij wel op dat je de ram pas 3 weken na de castratie bij de voedsters zet, tot die tijd kunnen ze nog vruchtbaar zijn). Wanneer je twee oudere voedsters bij elkaar plaatst, is er een gemiddelde kans op succes, wanneer je er de nodige tijd en moeite in steekt.

  • Een voedster met een ram: wanneer beide dieren van jongsaf bij elkaar geplaatst worden, is de slaagkans hier het grootst. Laat de ram wel castreren, om ongewenste zwangerschappen te vermijden. Wil je fokken met je konijnen, dan is dit geen goede combinatie, omdat de voedster dan veel te vaak zwanger zal zijn.

 

Konijnen zijn groepsdieren en zitten doorgaans niet graag alleen. Maar zoals gezegd bestaat er daarentegen wel een grote kans op vechtpartijen. Een goede koppeling van je konijnen, kan dit risico verkleinen. We raden aan om een gecastreerde ram bij een voedster te zetten, of twee oudere voedsters te koppelen. Laat de konijnen elkaar voor de eerste keer ontmoeten op neutraal terrein. Dat wil zeggen dat het onbekend terrein is voor beide dieren. Maak deze ruimte niet te groot, zodat ze elkaar niet voortdurend kunnen vermijden, maar zorg er tegelijk ook voor dat er enkele schuilplekken zijn, waar de konijnen even op adem kunnen komen. Als het goed gaat, laat je ze bij elkaar: ze zullen op elkaar rijden, elkaar beetjes geven, alles wat erbij hoort om hun onderlinge rangorde vast te leggen. Als de koppeling moeilijker verloopt, kan je de tijd dat ze samen zijn, langzaam opbouwen. Begin heel kort en verleng daarna stilaan, tot de konijnen een groot deel van de dag samen kunnen zitten, zonder te vechten. Neem hier zeker de tijd voor en hou je dieren in de gaten ! Probeer in te schatten hoeveel stress de ontmoeting veroorzaakt bij je konijnen en haal ze uit elkaar wanneer ze te veel achter elkaar aan zitten en vechten. Bij sommige koppelingen gaat het meteen goed, bij andere verloopt het proces met vallen en opstaan en kan het een hele poos duren en veel moeite kosten, vooraleer je de dieren onbezorgd in hetzelfde verblijf kan laten. Vraag zeker raad aan een ervaren liefhebber, wanneer je onzeker bent over hoe dit aan te pakken !

 

Meer informatie over het koppelen vind je hier

 

 

© 2023 by EK. Proudly created with Wix.com

  • w-facebook
  • Twitter Clean
  • w-flickr
bottom of page